Werkstress: hoe ga je ermee om en wat zijn mijn persoonlijke ervaringen en tips?
Door Anouk Van Dongen op 21-12-2022

Werkstress: hoe ga je ermee om en wat zijn mijn persoonlijke ervaringen en tips?

Onlangs kwam uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van TNO naar buiten dat maar liefst 1 op de 6 werknemers kampt met burn-out klachten. Ruim 4 op de 10 werknemers gaf aan dat het nodig is om maatregelen te treffen tegen werkstress. 

Werkdruk is een van de grootste risico’s binnen bedrijven. 

Uit de poll die ik plaatste op Linkedin over dit onderwerp, gaf maar liefst 3 op de 4 mensen aan regelmatig werkstress te ervaren. 

Als recruiter schrik ik hier enorm van. Zeker ook omdat het mijn missie is om iedereen een beetje meer werkgeluk te brengen. Nu kun je stress op je werk niet helemaal voorkomen, maar er regelmatig last van hebben of er zelfs ziek van worden, dat zou in mijn ogen niet mogen gebeuren. In dit artikel deel ik mijn visie op werkstress en wat mijn persoonlijke ervaringen én tips zijn om hiermee om te gaan.

Wat is werkstress?

Allereerst is werkstress voor iedereen natuurlijk anders.

Het kan zijn dat je een (te hoge) werkdruk ervaart, het gevoel te hebben dat je geen controle hebt op je werkzaamheden, of dat de sfeer binnen het bedrijf niet fijn is.

Daarnaast is iedere werknemer anders: waar de een snel in de stress schiet, is de ander niet zo snel gestresst te krijgen. Er is dus niet één simpele oplossing tegen werkstress.

Aandacht voor welzijn werknemers

Werkstress is niks nieuws. Het bestaat al sinds mensen werken, maar er is natuurlijk veel meer aandacht gekomen voor het welzijn van werknemers, in de afgelopen jaren. De hele kijk op de relatie tussen werknemer en werkgever is veranderd, evenals het mentale en fysieke welzijn van werknemers.

Immers, een tevreden en gezonde werknemer levert een bedrijf of organisatie veel meer op, dus zou het onverstandig zijn om daar geen oog voor te hebben. In veel bedrijven zie je tegenwoordig de mogelijkheid om bijv. een yogales te volgen tijdens werktijd, te mediteren of te sporten op kosten van de baas. 

Breng je behoeften en ideale situatie in kaart

Hoe fijn het ook is dat er meer aandacht is voor het welzijn voor werknemers, als je werkstress ervaart en hier echt last van hebt, zul je hier zelf mee aan de slag moeten gaan (al dan niet met hulp van externen).

In mijn optiek gaat het vooral om het inchecken bij jezelf, ontdekken waar je tegenaan loopt en wat je ideale situatie is. Vervolgens kun je dan gaan kijken of je hier hulp bij nodig hebt. De kloof tussen waar je nu staat (werkstress) en waar je naartoe wilt (ideale situatie) kun je dan invullen door je behoeften in kaart te brengen en de daarbij behorende acties. 

Mijn persoonlijke tips tegen werkstress

Zelf ervaar ik uiteraard ook wel eens stress. Hoe ga ik daarmee om? Er zijn een aantal dingen die ik doe om mij minder gestrest te voelen. 

1. Allereerst probeer ik vooral in mijn eigen centrum te blijven en mij niet teveel door anderen van mijn stuk te laten brengen. Het helpt mij daarbij om regelmatig bij mezelf in te checken en de volgende vraag te stellen? 

Hoe voel ik mij?

Vervolgens adem ik een paar keer diep in en uit. Dit doe ik bijvoorbeeld ook heel bewust voor elke meeting die ik inga. 

Stress voorkomen en verminderen 

Er zijn verschillende dingen die ik regelmatig, sommige zelfs op dagelijkse basis, herhaal. 

2. (Mindful) bewegen en gewoon even stilstaan; yoga, pilates en meditaties helpen mij bewust te worden van de sensaties in mijn lijf. Beweging is essentieel en goed voor lichaam en geest. Zelf probeer ik ook elke dag een rondje door het park te wandelen. 

3. Een andere manier om in een andere, positieve vibe te komen is om mijn dag te beginnen en eindigen in dankbaarheid. Dit kunnen grote en kleine dingen zijn. Leg een klein notitieboekje op je nachtkastje en schrijf elke avond vijf woorden op die voor jouw staan voor een aantal positieve ervaringen van die dag. Vind je dit teveel moeite, sta er dan gewoon even bij stil. 

4. En ten slotte gewoon goed voor mezelf zorgen in de vorm van gezond (vegetarisch) eten en op tijd te gaan slapen. Hierdoor merk ik dat ik minder vatbaar ben voor de stormen om mij heen en in het algemeen een stuk weerbaarder ben voor (werk)stress. 

5. Ik “voed” me bewust met positieve dingen, ik kijk zo min mogelijk naar het nieuws, omring me met positieve mensen die mij inspireren en zeg bijvoorbeeld ook nee tegen opdrachten die niet goed voelen. Alles is energie en je daar bewust van worden is al een eerste stap.

Dat neemt niet weg dat de druk niet enorm kan zijn en dat er heel veel van je wordt verwacht. Spreek je uit wat haalbaar is en als je werkgever niet kan meebewegen hierin neem dan het heft in eigen handen. 

Minder of stoppen met werken  is niet de oplossing

Tijdelijk minder gaan werken lost op de korte termijn je problemen misschien op,  maar op de lange termijn hebben jij en je huidige werkgever hier niets aan. Je haalt jezelf namelijk tijdelijk uit het probleem (een werkomgeving die niet aansluit bij jouw persoonlijk wensen, behoeften en capaciteiten). Probeer het probleem dus in de kern aan te pakken met mijn bovengenoemde tips of zoek hulp bij een professional. 

Ben je echt niet meer gelukkig in je huidige job en weet je dat je werkgever de druk niet gaat minderen; neem dan eens vrijblijvend contact met mij op. We kunnen altijd samen kijken of er andere mogelijkheden zijn. 

——————————————–

Bronnen:
https://nos.nl/artikel/2318702-adviesraad-bezorgd-helft-uitval-door-ziekte-komt-door-werk-dat-kan-niet

https://nos.nl/artikel/2452335-een-op-de-zes-werknemers-kampt-met-burn-outklachten