Do your research..!
Door Anouk Van Dongen op 03-04-2015

Do your research..!

Voorbereiding voor je eerste gesprek bij een mogelijk nieuwe werkgever. Do your research!

We hebben nu eenmaal te maken met een ruime arbeidsmarkt. Werkgevers worden steeds selectiever. Ik heb het helaas recentelijk ook weer meegemaakt dat een kandidaat onvoldoende voorbereid was op het gesprek en zodoende afgewezen werd. Uiteraard is het gedeeltelijk mijn taak om kandidaten goed voor te bereiden op het gesprek en kandidaten waar mogelijk zoveel mogelijk informatie te geven waar ze mee aan de slag kunnen. Maar het gaat twee kanten op. Kandidaten hebben ook een eigen verantwoordelijkheid.

Eigenlijk zijn alle eerste gesprekken belangrijk. Of het nu gaat om een commercieel gesprek of om een sollicitatie gesprek. Je kunt het je niet permitteren om onvoorbereid een gesprek in te gaan. Ik denk dat de voorbereiding voor een gesprek over het algemeen hetzelfde is, onafhankelijk van de aard van het gesprek. Ik verwacht dus dat de doelgroep waar ik mee samenwerk (sales & marketing) het als een vanzelfsprekendheid vindt om zich goed voor te bereiden op een gesprek. Ik merk echter dat men er wel eens te licht over denkt en zodoende onvoldoende voorbereid het gesprek in gaat. Natuurlijk moet je het niet meer maken dan wat het is. Alleen als dit mogelijk jouw droombaan is dan wil je wel een goede indruk maken en niet jezelf achteraf voor de kop slaan. Daarom wil ik je voor de zekerheid een checklist meegeven. Wat zijn nu eigenlijk standaard zaken waarop men zich kan voorbereiden?

 1. Achtergrond, historie en cultuur van het bedrijf. Google het bedrijf eens voor de verandering in plaats van standaard alleen op de website te kijken. Vraag een rapport op bij de KVK als je voor een management functie gaat. Wat zijn belangrijke nieuwsfeiten over het bedrijf.
 2. Wat is de toegevoegde waarde van het product of de dienst? Zoek uit wie de concurrenten zijn. Weet wat de USP´s zijn. Probeer in contact te komen met eventuele klanten zodat je weet wat de ervaringen zijn.
 3. Probeer een beeld te krijgen over de markt waarin het bedrijf zich bevindt. Wat zijn problemen waar klanten momenteel mee van doen hebben, waar liggen kansen?
 4. Wie is je gesprekspartner. Wat is zijn achtergrond. Waar heeft hij-zij gewerkt? Ken je mensen die jullie gezamenlijk kennen?
 5. Bespreek vooraf als dat mogelijk is met je recruiter of hij-zij weet waar ze de nadruk op gaan leggen in het gesprek! Slaap hier eens een nachtje over. Hoe kun jij je het beste presenteren en toch eerlijk zijn. Ken je eigen kernkwaliteiten.
 6. Neem de vacature tekst vooraf goed door. Neem de inhoud van de functie ook nog eens door met de recruiter. Welke taken ben je goed in en waar ligt jouw ontwikkeling.
 7. Check vooraf hoe lang je nodig hebt voor de heenreis. Staan er mogelijk files? Ga zeker op tijd van huis voor een eerste gesprek.
 8. Neem een geprinte versie van jouw cv mee naar het gesprek. Eventueel ook de vacature tekst.
 9. Denk na over welke eerste indruk je wilt maken. Hoe ga je gekleed? Check hoe mensen in het bedrijf gekleed gaan.
 10. Denk na over welke vragen je nog zou willen stellen. Schrijf ze op zodat je er niet over na hoeft te denken. Vragen kunnen een middel zijn om jezelf te verkopen. Stel dus geen vragen over de functie inhoud die je eigenlijk zou moeten weten maar stel vragen over de achtergrond van de andere medewerkers of wat hun medewerkers succesvol maakt. Dit geeft je vervolgens een gelegenheid om je eigen sterken punten te matchen met wat ze zoeken.
 11. Zorg dat je weet hoe je het gesprek zou willen afsluiten. Wil je vragen hoe ze het gesprek hebben ervaren en wat zij als plus en minpunten meenemen uit het gesprek? Dit is namelijk DE gelegenheid om zaken recht te zetten die mogelijk anders zijn overgekomen.
 12. Het aller aller belangrijkste. Zorg je ontspannen, uitgerust en positief het gesprek in gaat.

Met deze voorbereiding kun je niet anders dan eerste hele goede indruk maken!