Tips: hoe om te gaan met “spookvacatures”
Door Anouk op 02-05-2015

Tips: hoe om te gaan met “spookvacatures”

Het is een veelgehoorde klacht onder werkzoekenden: schimmige bureautjes die alleen werken met anonieme vacatures. Bij navraag blijkt de vacature vaak niet eens te bestaan (Volkskrant).

http://www.volkskrant.nl/economie/spookvacatures-en-gejatte-cvs-bij-recruitmentbureaus~a3833828/

Ik hoor kandidaten hier erg vaak over klagen. Echter wat is een spookvacature nu eigenlijk? Een vacature die als lokkertje wordt gebruikt maar die helemaal fake is? Of is een spookvacature een anonieme vacature waar het bureau officieel helemaal geen opdracht voor heeft gekregen om te werven? Of is het een vacature waar erg veel bureaus bij betrokken zijn (lees in dit geval cv schuiven)? Ik zelf versta onder spookvacatures anonieme vacatures waar bureaus bij navraag geen enkele informatie willen geven over de opdrachtgever. Hoe irritant voor jou als werkzoekende. Je wilt uiteraard weten op welk bedrijf je reageert. De vacature tekst kan nog zo leuk klinken echter je wilt ook een goed gevoel hebben over het bedrijf.Ik heb het zelf wel eens meegemaakt. Ik had een exclusieve opdracht voor een Salesmanager bij een medisch bedrijf. Na een aantal dagen sprak ik een kandidaat die mij aangaf dat ik al het 5de bureau was dat hem hiervoor had benaderd! Het vijfde, serieus! Leg dan nog maar eens uit dat je exclusieve opdracht hebt.

Waarom doen bureaus dit eigenlijk vraag ik me af? Ik zie het namelijk erg vaak dat vacatures bij heel veel verschillende partijen tegelijkertijd uitstaan. Ik vraag me dan werkelijk of elk bedrijf afzonderlijk de opdracht heeft om te werven. Wat natuurlijk ook mogelijk maar daar kun je vraagtekens bij zetten. Veel bureaus willen vooral veel kwantiteit kunnen aanbieden want daardoor lijkt het alsof ze het heel erg goed doen. Daarnaast gebruiken ze deze vacatures om in contact te komen met kandidaten als lokkertje. Echter ik denk dat de voornaamste reden is om met kandidaten in contact te komen en dat ze zodoende een opening proberen te forceren bij een nieuwe opdrachtgever (de vacaturesteller). Hapt de werkgever niet toe, dan vertellen ze de sollicitant dat hij is afgewezen. Dit is het laatste wat je natuurlijk wilt als kandidaat. Denk je te zijn afgewezen terwijl dit wellicht helemaal niet het geval is.

Tips: Hoe kun je als werkzoekende hier mee om gaan?

  1. Ben op je hoede wanneer het een anonieme vacature betreft
  2. Check eerst om welk bedrijf het gaat, als een bureau dat niet wil vertellen ben dan helemaal op je hoede!
  3. Controleer of het bureau een opdracht heeft of exclusief werft; durf door te vragen en vragen te stellen waarop alleen een bureau die de opdracht heeft antwoorden op zou kunnen weten
  4. Wees zuinig op je cv; stuur je cv pas op als je een gesprek hebt bij het bureau en geef duidelijk aan dat ze jouw cv niet naar een werkgever mogen sturen zonder jouw toestemming
  5. Check het desnoods bij het bedrijf zelf
  6. Zorg dat je met een selectief aantal recruiters samenwerkt waarvan je weet dat ze te vertrouwen zijn

Waarom zou je als bureau geen openheid van zaken geven en niet anonieme vacature teksten publiceren? Als je een vacature plaats met naam en logo van je opdrachtgever zijn kandidaten minder achterdochtig en zijn ze eerder enthousiast wat eindelijk tot veel meer reacties leidt! Daar gaat het toch om. Ik heb mijn site niet vol staan met opdrachten omdat ik zelf niet geloof in de strategie die veel van mijn concullega toepassen en probeer zoveel mogelijk met naam en logo te werken.

Ik werk enkel en alleen aan opdrachten waar ik de kandidaat eerlijk advies kan geven op basis van de input van de klant of dit mogelijk een interessante functie zou kunnen zijn.

Heb je nog meer tips? Deel ze met de lezers van dit artikel. Ik hoor ze graag…