Werven we zelf of besteden we het uit?
Door Anouk Van Dongen op 02-06-2015

Werven we zelf of besteden we het uit?

Een aantal organisaties heeft de laatste jaren besloten om de werving weer in eigen beheer te nemen. Natuurlijk is dit een goed idee wanneer je een dedicated recruiter hebt die de juiste kennis en ervaring heeft. Echter, wat als je niet wordt ondersteund door een eigen HR afdeling of simpelweg de tijd en de expertise niet in huis hebt?

Toen ik in 2007 mijn eerste factuur mocht versturen naar een klant moet ik eerlijk bekennen dat ik last van had van plaatsvervangende schaamte. Zoveel? Ja, dat bedrag mocht ik factureren voor de diensten die ik had geleverd.

Totdat ik in datzelfde jaar mijn partner zag strubbelen met het vinden van een nieuwe collega. Ze hebben een ochtend met drie man samengezeten om een functieprofiel op te stellen. Vervolgens hebben ze zelf het dtp werk gedaan om een mooie advertentie op te maken die in de krant werd geplaatst. Uiteraard kregen ze reacties. Er volgde wederom een ochtend samen om de tafel om de cv’s samen door te nemen. De secretaresse werd aan het werk gezet om mensen af te wijzen. 3 kandidaten uitgenodigd en de gesprekken voorbereiden.

Hoeveel uur waren deze drie mannen nu eigenlijk kwijt, en daardoor niet billable? En wat had de advertentie in de krant hen al gekost? Je raadt het al. Na 2 maanden hadden ze nog geen geschikte kandidaat. Vanaf dat moment stond ik voor 100% achter mijn dienstverlening. Recruiter zijn is een vak!

Het is geen rocket science maar kennis van je markt waarin je opereert in combinatie met oprechte interesse in personen en bedrijven is een must. De juiste vragen stellen én horen wat er niet wordt gezegd. En op basis van je gevoel tegen je klant kunnen zeggen: dit is de kandidaat, zoek niet verder  en ga eerst met hem of haar spreken. Is het dan een quick win of heb je dan je werk gewoon goed gedaan? (Of je alleen maar op je gevoel mag afgaan daar kom ik in een volgend artikel op terug).

Zoals Chris Young (ik ben een fan!) het onlangs verwoorde:

Hire B salespeople and you will get three additional costly outcomes:
1. B salespeople take significantly more coaching time with little return on investment.
2. Your alpha sales wolves will lose faith in you.
3. B Players will lose your current and future Customers to your competitor’s alpha sales wolves

The five costs of bad sales hiring decisions
1 Damage to your sales culture.
2 Damage to your brand reputation.
3 Damage to your own reputation.
4 Turnover costs.
5 Missed sales opportunities.

Al met al kan een externe recruiter een welkome aanvulling zijn op je organisatie en als je samenwerkt met een goede recruiter dan kun je wellicht zelfs bovenstaande kosten voorkomen. Wat maakt dat jij wel of juist niet met een externe recruiter samenwerkt?

Wil je een reactie geven op dit artikel?