Durf andersom te denken!
Door Anouk op 02-09-2019

Durf andersom te denken!

Successful people are always looking for opportunities to help others. Unsuccessful people are always asking “What’s in it for me?”. Brian Tracy.


Vaak zijn we op zoek naar wat een ander ons te bieden heeft. Daag jezelf eens uit om hier anders naar te kijken….
Je herkent het wel, zodra je op zoek gaat naar een nieuwe baan kijk je vooral naar wat een nieuwe werkgever allemaal te bieden heeft. Denk hierbij aan die leuke baan, flexibele werktijden, doorgroeimogelijkheden en niet onbelangrijk het bijbehorende salaris.
De meest gehoorde reden van kandidaten die op zoek zijn naar een nieuwe baan is doorgroeimogelijkheden. Beter management en een beter salaris komen daarna (de mensen die tijdelijk “in between jobs zijn” uiteraard daargelaten). Vanuit dit oogpunt gaan kandidaten vaak op zoek naar een nieuwe werkgever die ze dit kan bieden. Alleen dan komt het; je hebt nog steeds geen nieuwe baan gevonden.
Deze week nog sprak ik een kandidaat die nu al ruim een jaar zoekende is naar een nieuwe uitdaging. Hij heeft DE baan nog steeds niet gevonden en is het zelfs al een aantal keer net niet geworden. Vraag is dus, waarom? Te weinig mensen kijken naar mijn mening (misschien jij wel ☺) naar wat ze nu eigenlijk zelf een bedrijf te bieden hebben en lopen daardoor die super leuke nieuwe uitdaging mis.
De arbeidsmarkt is aan het veranderen! Solliciteren anno 2015 is een nieuw vak. Mijn opdrachtgevers (lees de markt) hebben een probleem (vraag) en zijn op zoek naar een oplossing (jij!).
Hoe kan je als werkzoekende hierop inspelen? (Wat is de oplossing?) Denk goed na over wat jij een bedrijf te bieden hebt. Wat is jouw oplossing voor het probleem of vraag van de klant? Denk in termen van jobmarketing. Waarom kiest een bedrijf voor jou? Het antwoord is simpel; juist om wat jij een bedrijf te bieden hebt. Als ik deze vraag aan kandidaten stel dan merk ik dat ze dit een lastig te beantwoorden vraag vinden. Terwijl hierin de essentie ligt van jouw presentatie op de arbeidsmarkt. Als je dit namelijk goed weet te verwoorden heb je duidelijk een stap voor op andere kandidaten.
Voorbeeld: Neem jouw unieke vaardigheden, talenten en ervaringen als vertrekpunt voor de oplossing die jij kan bieden en pas dit toe op de baan die jij graag zou willen hebben. Hoe zou het zijn als jij heel goed weet voor welke problemen jij DE oplossing hebt? Het kan dan zomaar zo zijn dat je dan zoveel voor het bedrijf kan betekenen dat ze je daar ook nog eens voor belonen (lees, dat betere salaris en de doorgroeimogelijkheden). Durf erop te vertrouwen dat als je daden bijdragen aan iets goeds dat de overvloed vanzelf naar je toe komt. Ik weet dat dit misschien nieuw voor je is. Probeer het eens uit!
De vraag “Wat heb jij een bedrijf nu echt te bieden?” is een standaard vraag die ik stel tijdens een intake. Op deze manier hoop ik kandidaten te stimuleren om hier eens goed over na te denken. Als je dit namelijk goed weet te verwoorden heb je een stap voor op andere kandidaten. Heb je interesse om eens kennis te maken met Van Dongen Connect Recruitment? Schrijf je in via het inschrijfformulier.
Wil je een reactie geven op dit artikel?