“Wat heb jij een bedrijf nu echt te bieden?” In vijf stappen helder krijgen hoe jij jezelf het beste kan presenteren
Door Anouk Van Dongen op 02-10-2019

“Wat heb jij een bedrijf nu echt te bieden?” In vijf stappen helder krijgen hoe jij jezelf het beste kan presenteren

Change the world or go home! Bill Gates

“Wat heb jij een bedrijf nu echt te bieden?” In het vorige artikel gaf ik al aan dat hier de essentie ligt van jouw presentatie op de arbeidsmarkt. Na het publiceren van dit artikel heb ik veel reacties gekregen van mensen. Het blijkt dat veel mensen hier toch echt moeite mee hebben en dat alleen de tip: Neem jouw unieke vaardigheden, talenten en ervaringen als vertrekpunt niet voldoende is. Om in de termen van job marketing te blijven: Welk probleem kun jij uitermate goed oplossen en waarom?

Herken jij jezelf? Ik pak zaken snel op en ben een loyale werknemer. Dit zijn één van de meeste gehoorde criteria waarom iemand in zijn of haar ogen geschikt is voor een bepaalde baan. Alleen heb je inmiddels vast al wel gemerkt dat dit niet meer afdoende is.

Het is belangrijk vooraf een duidelijke elevator pitch te hebben en daarbij een passende functie te gaan zoeken. Hoe kom je tot een goede elevator pitch?

Stap 1: Welke kennis heb je? Heb je kennis van specifieke indicatie gebieden, branches, industrieën?

Stap 2: Kijk naar jouw arbeidsverleden; wat heb je nu eigenlijk echt gedaan? Wat heb je bijgedragen aan de bedrijven waarvoor je hebt gewerkt? Welke “ problemen” heb je goed voor ze opgelost en blink je in uit? Ben je goed in het lanceren van nieuwe producten? Heb je een team efficiënter laten functioneren? Maak het concreet en denk ik taken en resultaten. Wat natuurlijk ook niet onbelangrijk is. Waar geniet je ontzettend van? Het is een gegeven dat je vaak zaken leuk vindt als je er goed in bent.

Stap 3: Wat maakt dat je dit zo goed hebt gedaan? Dit heeft vast te maken met jouw unieke vaardigheden en talenten. Wat doe jij anders dan jouw collega’s? Vraag het ook aan mensen om 5 unieke vaardigheden van jou op te noemen. Wat maakt dat jij Jij bent? Mocht je het lastig vinden om dit aan anderen te vragen. Maak een lijstje maken van mensen die jij bewondert en waarom. Vaak resoneert dit met jou eigen potentie. Ben jij in staat om onderscheid te creëren in de aangeboden producten of diensten? Hoe reageren klanten op jou? Vraag ze eens waarom ze zaken met je doen. Verrassend zullen deze antwoorden waarschijnlijk voor je zijn. Want de persoonlijke relatie die je met ze hebt zal niet de meest belangrijke zijn. (Hierover meer in het volgende artikel.)

Stap 4: Combineer dit alles met de term job marketing in je achterhoofd. Welk probleem van jouw potentieel nieuwe werkgever kun je oplossen met jouw ervaringen, talenten en vaardigheden. Dit is jouw unieke elevator pitch.

Stap 5: Zoek daar nu kritisch de passende vacatures bij. Wedden dat ze niet meer om je heen kunnen! Zoals gezegd komt de overvloed dan vanzelf naar je toe. Vertrouw.

Als jij jezelf zo kort, bondig en krachtig kan presenteren kan niemand meer om je heen!

Graag kijk ik samen met je waar jou toegevoegde waarde ligt. Heb je interesse om eens kennis te maken met Van Dongen Connect Recruitment? Schrijf je in via het inschrijfformulier.
Wil je een reactie geven op dit artikel?