Medtech en de COVID-19 paradox
Door Anouk Van Dongen op 16-11-2020

Medtech en de COVID-19 paradox

We denken vaak meteen aan de horeca en evenementenbranche die hard geraakt wordt als gevolg van COVID-19. Als ik zeg dat ik werk in de medtech industrie dan is de eerste reactie van de mensen om mij heen: “Dan zal je het wel druk hebben”. Toch ondervinden ook veel van mijn klanten enorme uitdagingen.

COVID-19 blijkt een humanitaire crisis van ongekende omvang. Al meer dan 50 miljoen mensen raakten besmet en helaas zijn er al meer dan 1 miljoen mensen overleden aan de gevolgen van de Corona pandemie. Alle samenlevingen en economieën zijn voor enorm grote uitdagingen komen te staan. Zeker in de frontlinie, ons zorgstelsel, zijn de uitdagingen niet te overzien.

Flinke klappen voor reguliere zorg

De medische industrie heeft ongevraagd een voorname plek gekregen op dit grote podium en wordt op een unieke manier getroffen door deze crisis. De vraag naar diagnostische tests, persoonlijke beschermingsmiddelen en beademingsapparatuur rees de pan uit. All so good zou je denken. Echter, de reguliere zorg blijft achter met 40-60% minder geplande operaties. Dat maakt bijvoorbeeld dat de leveranciers van chirurgische materialen juist flinke klappen krijgen. 

Innoveren van groot belang

Dat de medtech bedrijven te maken hebben met logistieke problemen en dat het lastig is om de ziekenhuizen te bezoeken weten we allemaal. Innoveren is nog belangrijker geworden. De go-to-market modellen moeten versneld aangepast worden. Digitalisering staat hierin centraal. Soms sta ik echt versteld van wat ik verder allemaal nog hoor.

Politiebescherming

Zo vertelde een van mijn klanten dat ze politiebescherming nodig hebben gehad. Criminelen die een slaatje willen slaan uit de grote vraag naar mondmaskers kopiëren hele websites van gerenommeerde bedrijven; ze leveren die natuurlijk niet uit maar kunnen zo wel het geld opstrijken. Deze criminelen zijn er niet van gediend dat ze worden aangepakt.

Gevolgen voor alledaagse en minder alledaagse producten

Iets anders waar ik bijvoorbeeld zelf nog niet aan had gedacht: als gevolg van het binnen de perken proberen te houden van het COVID-19 virus en de daaraan gekoppelde lockdowns zullen er waarschijnlijk veel minder mensen dan gebruikelijk verkouden worden. Wat weer een gevolg heeft op de afname van keelpastilles (terwijl ik in eerste instantie dacht dat dergelijke OTC-bedrijven juist zouden profiteren van het virus). 

Ook kreeg een klant een order van de overheid die in omvang groter was dan wat ze tot dan toe uitgeleverd hadden. De een zijn brood is de ander zijn dood. Braces worden meer verkocht om bepaalde operaties voor nu nog even uit te kunnen stellen maar daar is de leverancier van de implantaten natuurlijk weer niet blij mee. 

Een transformatie naar een nieuwe wereld

Het is allemaal zo dubbel. De uitdagingen zijn en blijven er waarschijnlijk nog wel even bestaan. Gelukkig pakken velen deze kans ook aan om te transformeren; de aanzet tot meer fundamentele veranderingen. Een transformatie naar een nieuwe wereld waarin de go-to-market strategieën aligned zijn met de huidige markt en de nieuwe werkelijkheid. 

Wat gaan we doen om een duurzame vooruitgang te creëren? En in hoeverre gaat dit de kwalificaties van sales professionals veranderen? Ik ben zeer benieuwd naar jouw visie hierop. Laat het weten in de comments.