Avivit Langen, Product Manager bij Fresenius Medical Care
Door Anouk Van Dongen op 25-11-2020

Avivit Langen, Product Manager bij Fresenius Medical Care

“Terug naar hoe het was hoeft voor mij niet per se en dan doel ik op deze nieuwe manier van werken.”

Vertel in het kort iets over jezelf, je carrière?
Ik ben Avivit Langen, ik ben moeder van een dochter van bijna 4 en woon sinds een paar weken in Dordrecht. Vanaf juni dit jaar ben ik werkzaam bij Fresenius nadat ik ruim zes jaar werkzaam ben geweest als Productmanager bij Mediq Medeco.

Waarom heb je voor een baan bij Fresenius gekozen?
Ik wilde heel graag blijven werken in de commerciële Healthcare branche echter werkte ik voorheen bij een groothandel en wilde heel graag de overstap maken naar een fabrikant. Ik merk dat het veel voldoening geeft om indirect in de zorg te werken. Ik ben zeker geen Florence Nightingale maar vind het superbelangrijk om te werken met een product dat iets positiefs doet voor de patiënten. Dat raakt me. Dat geeft me super veel voldoening. Wat ik doe kan mensen weer verder helpen, in hoeverre dat mogelijk is natuurlijk. Kwaliteit van leven te verbeteren. Fresenius Medical Care is een producent en de gesprekken die ik daar heb gevoerd voelden ontzettend goed. Ik voelde meteen een klik.

Wat doe je precies binnen Fresenius?
Ik ben werkzaam als Product Manager Home, thuisdialyse. Ik ben verantwoordelijk voor de productgroepen die ingezet worden in de thuissituatie. Ik ben verantwoordelijk voor het assortiment. Dat gaat van strategie tot productvragen. Strategische projecten vanuit HQ doorvertalen naar onze lokale markt. Maar de focus ligt echt nog op bouwen en daarin krijgen we veel vrijheden om dit op te zetten voor de lokale markt.

Hoe zou jij de sfeer omschrijven bij Fresenius?
Een klein warm familiebedrijf met een hart voor ‘de zaak’. Je merkt dat in de dagelijkse praktijk aan dat iedereen super warm is en iedereen is bereid je helpen. Met bepaalde collega’s merk ik dat ik een soort van vriendschap aan het ontwikkelen ben. Daar hecht ik heel veel waarde aan.

Waarin zou jij je verder willen ontwikkelen? Waar ben je meeste trots op?
In de toekomst wil ik heel graag verder groeien naar een Marketing Manager. Mijn referentiekader is bij Mediq Medeco ontstaan. Mijn toenmalige manager zorgde ervoor dat je echt alles uit jezelf haalde. Bewerkstelligen van groei en mensen ontwikkelen. Ik ben hier pas een half jaar werkzaam dus ik heb nog niet heel veel op kunnen leveren tot nu toe maar ben wel heel trots op het feit dat ik een langdurig probleem met een klant structureel heb weten op te lossen.

Wat is het leukste wat je vandaag/gisteren hebt gedaan?
Ik heb toevallig vanochtend een gesprek gehad met een global marcom manager en die liet een aantal campagnes zien en toen begon het meteen te kriebelen. “Ik moet NU meteen een briefing gaan schrijven voor een algemene Fresenius Medical Care campagne”. Dat was het eerste wat ik dacht en dan kunnen we daarop verder bouwen. Dit gevoel, dat het kriebelt en dat je staat te poppelen om iets aan te pakken geeft mij echt energie.

Met welke uitdagingen heb te maken?
Ik werk in een sales gedreven organisatie die ommezwaai moet worden naar een marketing gedreven organisatie. Lange termijnperspectief. Marketing moet echt een leidende rol krijgen in plaats van de actiegerichte modus. We willen vanuit marketing echt waarde gaan creëren. Deze mindset verandering intern kost tijd.

Video conferencen is het nieuwe normaal geworden. Hoe ervaar je dit?
We werken thuis en alleen wanneer het noodzakelijk is mogen we naar kantoor komen. Morgen ga ik naar kantoor omdat we een productklacht hebben welke ik fysiek zelf moet inspecteren. In het begin moest ik echt wennen aan het thuiswerken. Ik was heel erg geneigd om meer te gaan werken. Je neemt geen pauzes om even een praatje te maken bij het koffiezetapparaat. Je zit lange periodes achter je computer. Daarnaast vond ik het erg moeilijk om me te concentreren op de digitale gesprekken. Iedereen belt in vanuit zijn thuissituatie en je ziet van alles voorbijkomen op je scherm. Mijn focus erbij houden kostte veel energie. Nu is het juist fijn om online de mimiek van iedereen te kunnen zien. Dan heb je toch het gevoel alsof je echt bij elkaar op kantoor zit.

Zijn jullie als Fresenius bezig met het ontwikkelen van nieuw beleid ten aanzien van deze pandemie?
Covid-19 heeft gelukkig niet zo veel impact op onze business. Het dialyseren van patiënten blijft gewoon doorgaan. We leveren noodzakelijke producten. Tijdens de eerste golf merkten we wel een toenemende vraag naar onze producten. Mensen die op de IC liggen lopen een kans dat er nierfalen optreedt en dan zijn er wel extra machines nodig. Implementaties en klantcontact gaan gewoon door echter de manier waarop is aangepast. We gaan een direct marketingtool opzetten om met onze klanten te communiceren. Als gevolg van interne restricties of vanuit het ziekenhuis duurt alles wat je wil doen wel wat langer. Intern is onze organisatie bezig met het ontwikkelen van een beleid wanneer thuis en op kantoor te werken.

Hoe ervaar jij de work-life balance, loopt het nu meer door elkaar heen?
Zelf discipline en ritme ontwikkelen is erg belangrijk. Ik heb ook meer vrije tijd met het wegvallen van mijn reistijd. Maar ik mis wel echt het contact met collega’s. Dat vind ik persoonlijk erg vervelend. De fysieke aanwezigheid van mensen om je heen is gewoon fijn. Iedereen die nu even met je wil sparren moet hiervoor een meeting inplannen waardoor je agenda wel snel vol loopt. Brainstormen op afstand is gewoon lastig.
Idealiter zou ik een combinatie hebben van een aantal dagen thuis en een aantal dagen kantoor. Terug naar hoe het was hoeft voor mij niet per se en dan doel ik op deze nieuwe manier van werken.
Sinds deze week mogen we tussen 12-13uur geen meetings meer inplannen. Dat geeft ons echt een uur de tijd om bijvoorbeeld naar buiten te gaan en er echt even uit te zijn. Ik ben dus zelf nu deze week al twee keer gaan hardlopen om 12uur.

Ben je tenslotte blij dat je de overstap naar Fresenius hebt gemaakt?
Ja echt 100%. Ik heb hier echt geen spijt van. Ben hier zo blij mee. Ik zie nog heel veel kansen.

Heb je ook een vraag voor mij?
Hoe bevalt het leven je als mama en als ondernemer? Haha dat bevalt me erg goed. Vanaf januari gaat de kleine naar opvang en tot die tijd zijn we afhankelijk van opa’s en oma’s en werken we zelf ook nog wat minder. We hebben zo’n ontzettend makkelijk kindje dat ik het eigenlijk allemaal heel erg mee vind vallen. Ik heb wat minder vrijheden maar krijg er elke dag heel veel knuffels voor terug.

Meer informatie over de maatregelen van FMC i.v.m. Covid-19.