Interview: Luc Bormans, Product Manager, Ventinova Medical
Door Anouk Van Dongen op 02-12-2020

Interview: Luc Bormans, Product Manager, Ventinova Medical

“Ik maak deel uit van iets dat later geschiedenis gaat maken”.

Vertel in het kort iets over jezelf, je carrière?
Ik heb een fantastische vrouw en samen hebben we 3 dochters in de leeftijd van 21-24 jaar. Ik woon in Esch ook wel “De glimlach van Brabant” genoemd. Mijn hobby is, wellicht ongebruikelijk, mechanische ventilatie (echt mijn lust en mijn leven) en daarnaast ben ik ook, per 4 jan 2021 gemeenteraadslid in de gemeente Boxtel. 
Ik ben IC verpleegkundige geweest tot 2006 en daarna werkzaam geweest bij GE en Mindray. Veel geleerd in al die jaren. Kleine organisaties passen beter bij mij. Ik ben nu als Productmanager werkzaam bij Ventinova Medical. 

Luc Borman

Waarom heb je gekozen voor een baan bij Ventinova? 
Ik dacht dat ik in 25 jaar alles wel had gezien op het gebied van beademing. Maar dit is zo anders. Ik verwacht echt dat de beademingstechniek die wij hebben ontwikkeld de toekomst is. We controleren met o.a. de Evone de uitademing en heel de wereld heeft zicht tot nu toe gericht op de inademing. Niemand kan de expiratie reguleren en dat is veel rustiger dan de conventionele methodes. Als nieuwkomer moeten we ons natuurlijk bewijzen en daarvoor doen we ontzettend veel onderzoek. Het beademen op deze manier blijkt bijvoorbeeld voor Covid-19 patiënten erg goed te zijn. Het zuurstofgehalte is beter, met een lager minuutvolume ging er toch een hoeveelheid CO2 uit en wat misschien nog wel belangrijker is; patiënten hoeven niet meer op hun buik verpleegd te worden. 
Het intrigeert mij gewoon de mechanische ventilatie; een dode machine kan een levende persoon beademen. En dan als een kok werken en het apparaat zo instellen dat het optimaal is voor de patiënt. 
Uiteindelijk kon ik kiezen tussen een tweetal banen bij twee verschillende bedrijven. Al had het andere bedrijf twee keer zoveel geboden dan nog had ik de keuze gemaakt voor Ventinova. Toen ik de vacature zag dacht ik meteen “Dit is mijn baan”.

Wat doe je precies binnen Ventinova? 
Ik ben eigenlijk aangenomen als Clinical Specialist echter na een maand ben ik al gevraagd om volgend jaar volledig Product Manager te worden binnen Ventinova. Ik sta echt met de voeten in de klei en verzorg ook instructies. Als Productmanager ben je verantwoordelijk voor alle product gerelateerde zaken. Daarnaast ligt de focus echt op het upstream management. Verbeteringen aan bestaande producten en innovaties. Ik ben geen marketeer maar schrijf bijvoorbeeld wel bepaalde business cases en ben nu druk bezig marktanalyses. Ik heb heel veel contacten met gebruikers maar bijvoorbeeld ook met collega’s en andere externen om continu onze producten te verbeteren. Het is een klein bedrijf dus in de praktijk een hele brede functie. 

Hoe zou jij de sfeer omschrijven bij Ventinova?
Goed. Het gaat gelukkig financieel heel goed en dat heeft natuurlijk een positieve invloed op de sfeer. Iedereen is verzot op onze technologie en enorm gedreven om hier een succes van te maken. 

Waar ben je het meeste trots op?
Dat ik deel mag uitmaken van iets wat later geschiedenis gaat schrijven.

Wat is het leukste wat je vandaag/gisteren hebt gedaan?
Ik heb een inhoudelijke sparringsessie gehad met Dietmar Enk (bedenker FCV) en een aantal collega’s. Sparren over beademing is het leukste dat er is.

Met welke uitdagingen heb te maken?
Onze grootste uitdaging nu is onze nieuwe ventilatie therapie meer naamsbekendheid te geven. Bekend worden bij de gebruikers in de ziekenhuizen. Vanuit de KNO-operaties kent men ons maar we willen nu de stap maken naar de IC. Alleen dat proces neemt allemaal wat meer tijd in beslag als gevolg van Covid-19. Het bezoeken van ziekenhuizen is erg lastig in deze periode. Wetenschappelijk onderzoek staat daardoor gedwongen stil. Mijn inwerkperiode is bijvoorbeeld ook heel anders geweest dan normaal. 
Zakelijk gezien mag Covid-19 voor ons altijd blijven bestaan maar maatschappelijk natuurlijk niet. VWS heeft 70 toestellen gekocht. Deze worden nu uitgeleverd maar omdat FCV een nieuwe beademingsvorm is moeten we goede instructies geven en met de huidige werkdruk in de ziekenhuizen is de mogelijkheid hiervoor beperkt.  

Video conferencen is het nieuwe normaal geworden. Hoe ervaar je dit? Wat is er nog meer allemaal veranderd? 
Video conferencen is leuk als je het elkaar eens bent maar ik denk dat het innovatie in de weg staat. Je komt niet tot elkaar en daardoor kom je niet verder. “Raise your hand” mag niet het nieuwe normaal worden van mij.  Bij Ventinova hanteren we een strikte handhaving van de overheidsmaatregelen. Dat betekent dat we een minimale kantoorbezetting hebben. Soms is dat best lastig als je iets wilt doen op kantoor en het maximum bereikt is. Dat vergt van jezelf een betere planning die je van tevoren niet hoefde te maken. 

Hoe zie jij de toekomst van jouw rol als Clinical/Product Manager? 
Je ziet dat veel symposia zoals de (ESA?) nu virtueel plaatsvinden. Ben benieuwd of dit achteraf succesvol blijkt te zijn. Hebben bedrijven nog net zoveel aandacht gekregen? Waar gaan bedrijven het marketingbudget aan uit geven met het wegvallen van deze symposia? Bedrijven moeten een andere manier ontwikkelen om de boodschap naar buiten brengen. Persoonlijke contact wordt minder al heb je met praktische apparaten wel instructie nodig en met Virtual Reality kun je denk ik ook veel. Men moet nieuwe verbeterde onderwijsmaterialen ontwikkelen maken voor alle gebruikersniveaus. 

Hoe ervaar jij de worklife-balance? 
Ik ben 1 tot 2 dagen per week op kantoor. Als je doet wat je echt leuk vindt dan kost het je geen moeite. Ik ga er mee naar bed en word ermee wakker en dat vind ik prima.

Ben je tenslotte blij dat je de stap naar Ventinova hebt gemaakt?
Zeker, dit geeft voor mij ongekende mogelijkheden om het beste uit mezelf te halen en een meerwaarde te zijn voor Ventinova. 

Heb je ook een vraag voor mij? 
Hoe is voor jou de worklife-balance nu voor jou, is het veranderd nu met Covid-19? Eigenlijk is er voor mij weinig veranderd. Ik werkte en werk nog steeds primair vanuit huis en ik heb geen collega’s in dat opzicht is er weinig veranderd. De kantoordagen zijn weggevallen en ik heb geen reistijden meer naar klanten echter dat heeft geen impact op mijn privéleven. Ik vind het wel wat lastiger dat je nu allebei vanuit thuis werkt. Altijd is er wel iemand ergens in het huis aan bellen. Het is nooit meer echt stil in huis. Dat mis ik wel. Ik ben van tijd tot tijd graag even alleen. 

Meer lezen over Luc