Interview: Stefanie ter Woorst, Brand Group Manager, Salveo Pharma
Door Anouk Van Dongen op 09-12-2020

Interview: Stefanie ter Woorst, Brand Group Manager, Salveo Pharma

“Tegelijkertijd brengen de maatregelen juist ook weer kansen voor ons.”

Vertel in het kort iets over jezelf en je carrière? 
Mijn naam is Stefanie, ik ben 37 jaar, verloofd en moeder van drie kleine kinderen. Ik woon in Eindhoven en heb bedrijfskunde met afstudeerrichting marketing gestudeerd aan de Tilburg University. Ik heb binnen de fast moving consumer goods gewerkt bij Ahold en Bel. Dit jaar ben ik naar de OTC-branche overgestapt en begonnen bij Salveo Pharma. 

Waarom heb je voor een baan bij Salveo Pharma gekozen? 
Eigenlijk vanaf het eerste moment voelde ik een enorme klik. Ik heb ontzettend leuke gesprekken gehad. Salveo Pharma is een klein bedrijf met veel mogelijkheden, waar je invloed kan hebben op het beleid. Er kan snel op ontwikkelingen ingespeeld worden. We zijn een klein team maar draaien grote campagnes. Voor mij is de OTC een nieuwe branche met nieuwe uitdagingen. Dat ik slechts in vijf minuten van huis op kantoor ben is natuurlijk ook een enorm pluspunt. 

Wat doe je precies binnen Salveo Pharma? 
Als Brand Group Manager ben ik verantwoordelijk voor de marketing van het paraplumerk isla® waaronder 7 SKU’s vallen die elk een eigen strategie hebben. We doen veel marktonderzoek, wat wil de consument en waarom? Zowel voor de introductie van een nieuw product als voor de marketing van een bestaand product moet onderzoek gedaan worden naar de wensen van de consument. Ik begeleid dergelijke projecten van dit eerste verkennende onderzoek tot en met de feitelijke introductie van een nieuw product of de start van een marketingcampagne rond een van de bestaande producten. Zo zijn we dit seizoen bijvoorbeeld een samenwerking met de The voice of Holland aangegaan om de naamsbekendheid van isla® te verhogen. Een perfecte match voor onze keelpastilles. Als best bekeken programma van de commerciële omroep is dit een fantastisch format voor ons. We zijn elke vrijdag met isla® op tv en het is elke week weer spannend hoe de kijkcijfers zich ontwikkelen. Want hoe beter de kijkcijfers hoe meer mensen isla® hebben gezien en dat draagt bij aan onze merkbekendheid.

Hoe zou jij de sfeer omschrijven bij Salveo Pharma? 
We zijn een kleine organisatie met een echte familiecultuur. Gemoedelijk en laagdrempelig. We helpen elkaar. We doen het echt met elkaar. Uiteraard zijn we zeer resultaatgericht, resultaten worden dan ook gevierd. We zitten boven op de markt en analyseren nauwgezet alle beschikbare marktdata waarop we snel kunnen bijsturen. 

Waarin zou jij je verder willen ontwikkelen? 
Ik heb veel ervaring binnen marketing echter de OTC-markt is een relatief nieuwe markt voor mij. De distributiekanalen binnen Food en Drug zijn gedeeltelijk hetzelfde maar binnen OTC geldt compleet andere regelgeving. Naast een nóg betere marketeer worden, haal ik veel energie uit het begeleiden van jonge mensen die hun eerste stappen in het marketing vak zetten. Daar zou ik me graag verder in willen ontwikkelen.

Wat is het leukste wat je afgelopen week hebt gedaan? 
De resultaten van de TVOH-uitzending delen met mijn collega’s.

Met welke uitdagingen heb je te maken? 
Het portfolio van Salveo Pharma bestaat voornamelijk uit griep- en verkoudheid gerelateerde merken. Dat betekent dat we in de herfst- en wintermaanden hoogseizoen draaien. Griep en verkoudheid wordt door virussen verspreid. Door alle Covid maatregelen houden mensen afstand en wassen vaak hun handen. Hierdoor vinden er veel minder besmettingen plaats, worden dus minder mensen verkouden en krijgt slechts een klein aantal mensen griep. Deze trend zien wij terug in de verkoopcijfers van onze producten. Tegelijkertijd brengen de maatregelen juist ook weer kansen voor ons. Zo is het door corona nu verplicht om een mondkapje te dragen, met als gevolg dat veel mensen last kunnen krijgen van een droge mond. Wij proberen hierop in te springen middels nieuwe proposities richting preventie. Daarnaast blijft voor ons een belangrijke uitdaging om een (nog) grotere naamsbekendheid van isla keelpastilles te krijgen binnen de verkoudheidscategorie.

Video conferencen is het nieuwe normaal geworden. Hoe ervaar je dit? 
Omdat ik hier nog maar kort werk weet ik niet zo goed hoe het vergaderschema er vóór de eerste corona uitbraak uitzag. Ikzelf ervaar deze manier van communiceren als zeer efficiënt hoewel je natuurlijk wel het sociale kletspraatje mist rond het koffiezet apparaat!

Denk je dat er het een en ander structureel zal veranderen als gevolg van deze pandemie? 
Zoals al gezegd proberen we nieuwe proposities te ontwikkelen waar de focus meer op preventie komt te liggen. Daarbij houden wij uiteraard rekening met het nieuwe “normaal” van social distancing. 
Zo werkten we al aan nieuwe labels die buiten de categorie keel, verkoudheid en griep vallen om minder afhankelijk te zijn van het griepseizoen. Dit proces komt nu echter in een stroomversnelling. Onlangs is isla medic voice geïntroduceerd. Deze isla variant richt zich specifiek op stemklachten. Hoewel iedereen zoveel mogelijk thuisblijft en thuis werkt blijft iedereen toch zijn stem gebruiken ook al gebeurt dat nu meer en meer in de virtuele wereld. Ik verwacht als structurele verandering dat mensen bewuster worden van hun gezondheid en beter voor zichzelf zullen gaan zorgen.  Zo zien wij dat o.a. de verkoop van voedingssupplementen gigantisch aan het stijgen is en mensen dus bewust werken aan hun weerstand. 

Hoe ervaar jij de work life balance, loopt het nu meer door elkaar heen? 
Ik werkte in het begin van de Corona uitbraak vanuit huis maar dat werkte niet zo heel goed voor mij. De combinatie thuis en werk vond ik echt pittig want mijn werk gaat continu door. Ik woon vijf minuten fietsen van kantoor en heb hier een grote kantoorruimte voor mezelf. Ik werk dus sinds enige tijd weer wat vaker op kantoor. Ik heb nu mijn fietsmomentje om de dag af te sluiten en daardoor krijgt mijn werk ook weer een kop en staart.

Ben je ten slotte blij dat je de overstap naar Salveo Pharma hebt gemaakt? 
Ja heel erg blij. Ik heb het erg goed naar mijn zin. Ik heb een brede rol in een platte organisatie. Mijn werkzaamheden zijn heel divers. Van het schrijven van strategische plannen, de relaunch van verpakkingen, het maken van radio- en tv-commercials, het begeleiden van stagiaires tot contractonderhandelingen met RTL. Ik krijg veel verantwoordelijkheden. Fijn is dat we door de platte structuur ontzettend snel kunnen schakelen. Dat geeft echt een kick. We zijn trial en error gedreven; we proberen uit wat we bedenken. Zo ontwikkelden we met de invoering van de “mondkapjes plicht’ op de dag zelf nog nieuwe content die ook direct live werd gezet.

Heb je ook een vraag voor mij? Hoe gaat het binnen de recruitment business? 
Recruitment is zeker conjunctuurgevoelig en ik merk wel dat er minder vacatures zijn. Ik heb de dip in 2008 ook meegemaakt als recruiter. Je moet zorgen dat je zichtbaar blijft en niet bij de pakken neer gaan zitten. Gelukkig werk ik niet meer voor een beursgenoteerde organisatie met de bijbehorende maandelijkse forecast druk. Ik geloof dat deze periode waarin ik het wat minder druk heb goed zal zijn voor iets…Dat klinkt heel zwevend maar dat geloof ik echt. Het zal zo moeten zijn dat ik onbedoeld ook wat meer tijd heb voor Lou. Daarnaast ben ik ook aan het bezinnen op mijn toekomst binnen Van Dongen Connect Recruitment. Welke kant ga ik op en wat verwacht de markt de komende jaren van mij. Leuke vraagstukken om mee bezig te zijn. 

Wil je nog meer weten over Stefanie?