Durf andersom te denken!
Door Anouk Van Dongen op 02-09-2022

Durf andersom te denken!

Successful people are always looking for opportunities to help others. Unsuccessful people are always asking “What’s in it for me?”. – Brian Tracy.

Een prachtige quote van Brian Tracy die precies de spijker op zijn kop slaat als het gaat om omdenken. Vaak zijn we als mensen op zoek naar wat een ander ons te bieden heeft. Maar daag jezelf eens uit om hier anders naar te kijken….

Je herkent het wel: zodra je op zoek gaat naar een nieuwe baan kijk je vooral naar wat een nieuwe werkgever allemaal te bieden heeft. Denk hierbij aan flexibele werktijden, doorgroeimogelijkheden en niet onbelangrijk: het bijbehorende salaris.

Wat kan ik bieden i.p.v. wat kan ik krijgen?

De meest gehoorde reden van kandidaten die op zoek zijn naar een nieuwe baan is ‘doorgroeimogelijkheden’, gevolgd door ‘beter management’ en een ‘beter salaris’.

Vanuit dit oogpunt gaan kandidaten vaak op zoek naar een nieuwe werkgever die ze dit kan bieden. Maar wat als je na een paar weken, maanden of een jaar nog steeds geen nieuwe baan hebt gevonden? 

 Onlangs sprak ik met een een kandidaat die nu al ruim een jaar zoekende is naar een nieuwe uitdaging. Hij heeft DE baan nog steeds niet gevonden, maar wordt wel uitgenodigd voor sollicitatiegesprekken en heeft het ook al een paar keer tot de laatste ronde geschopt. Waarom komt hij niet aan een nieuwe baan? 

Naar mijn mening kijken te weinig mensen naar wat zij een bedrijf te bieden hebben.
Hierdoor is de kans namelijk groot dat ze een leuke, nieuwe uitdaging missen. De arbeidsmarkt is aan het veranderen. Solliciteren anno nu is een nieuw vak. Mijn opdrachtgevers (lees: de markt) hebben een probleem (vraag) en zijn op zoek naar een oplossing (jij!). 

Hoe kan je als werkzoekende hierop inspelen? 

Denk eens goed na over wat jij een bedrijf te bieden hebt. Wat is jouw oplossing voor het probleem of vraag van de klant? Probeer te denken in termen van jobmarketing. Waarom kiest een bedrijf voor jou? Het antwoord is simpel; juist om wat jij een bedrijf te bieden hebt.

In de praktijk heb ik gemerkt dat kandidaten dit een lastige vraag vinden. Terwijl hierin de essentie ligt van jouw presentatie op de arbeidsmarkt. Als je dit namelijk goed weet te verwoorden heb je duidelijk een stap voor op andere kandidaten. 

Hoe kun je erachter komen wat jij een bedrijf te bieden hebt?

Neem jouw unieke vaardigheden, talenten en ervaringen als vertrekpunt voor de oplossing die jij kan bieden en pas dit toe op de baan die jij graag zou willen hebben. 

Vertrouwen

Hoe zou het zijn als jij heel goed weet voor welke problemen jij DE oplossing hebt? Het kan dan zomaar zo zijn dat je dan zoveel voor het bedrijf kan betekenen dat ze je daar ook nog eens voor belonen (lees: dat betere salaris en doorgroeimogelijkheden). 

Durf erop te vertrouwen dat als je daden bijdragen aan iets goeds dat overvloed (salaris, doorgroeimogelijkheden en bijv. thuis werken) vanzelf naar je toe komt. Dit is wellicht een nieuwe manier van kijken voor je, maar probeer het eens. 

De vraag ‘Wat heb jij een bedrijf nu echt te bieden?’ is een standaard vraag die ik stel tijdens een intake. Op deze manier hoop ik kandidaten te stimuleren om hier een keer echt goed over na te denken. Als je dit namelijk goed weet te verwoorden heb je een stap voor op andere kandidaten. 

Heb je interesse om eens kennis te maken met Van Dongen Connect Recruitment?

Schrijf je in via het inschrijfformulier en dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op. 

Ik ben benieuwd hoe jij denkt over dit onderwerp, laat je reactie hieronder achter.