Afgelopen Juni kwam een nieuwsbericht naar buiten over de aanwezigheidsplicht bij Tesla.
CEO Elon Musk eist van zijn werknemers dat zij aanwezig zijn tijdens kantooruren. Degenen die niet aanwezig zijn, minimaal 40 uur per week, worden ontslagen. Opvallend, omdat hybride werken tijdens Covid-19 de norm is geworden en werknemers daar over het algemeen tevreden mee zijn. Naar aanleiding van dit artikel plaatste ik een poll met de vraag:
Heb jij er een probleem mee dat je werkgever van je verwacht dat je weer volledig of gedeeltelijk naar kantoor komt? De een mist zijn collega’s en de dynamiek van real life gesprekken terwijl de ander het heerlijk vindt om thuis te werken en voornamelijk online meetings te hebben. Hoe sta jij hierin?
Een overweldigende 83% gaf aan dat wat hen betreft hybride werken de norm blijft. Ik ben benieuwd hoe werknemers om zullen gaan met het voornemen van bedrijven om weer volledig op kantoor te gaan werken. Met de huidige krapte op de arbeidsmarkt zal men beslissingen moeten nemen waarmee men waardering uitspreekt voor de medewerkers die zo belangrijk voor ze zijn (humancapital).
Ook ik zie de voordelen van hybride werken. Voorheen zag ik iedereen face to face. Voor 2 interviews reisde ik af van Eindhoven naar Van der Valk in Houten en was ik al snel een hele dag kwijt. Nu zet ik mijn computer aan en ga aan het werk. Deze vorm van werken is algemeen geaccepteerd sinds Covid-19 en zorgt voor velen voor een gezonde werk-privé balans.
Wel zorg ik ervoor dat ik nieuwe klanten face- to face ontmoet. Het persoonlijke contact vind ik ontzettend belangrijk en dat wil ik blijven waarborgen.
Zelf woon ik een aantal maanden per jaar op Ibiza, maar door de nieuwe manier van werken kan ik toch mijn werk doen voor de Nederlandse medtech sector. Mocht het echt noodzakelijk zijn, zit ik op 2 uur vliegen van Nederland en kan ik altijd even op en keer komen.
Natuurlijk zijn er ook kanttekeningen te plaatsen bij deze nieuwe vorm van werken. Zo is bijvoorbeeld persoonlijk contact de basis voor een professionele relatie met collega’s, klanten en partners. Deze relaties zullen op andere, nieuwe manieren moeten worden onderhouden. Dit zal uiteraard ook verschillen per branche en de complexiteit van sommige vraagstukken. Hoe complexer de vraagstukken hoe groter de behoefte is aan persoonlijk contact, blijkt uit onderzoek (bron: klantenservice federatie).
Ritme en structuur
Maar ook het gebrek aan ritme (opstaan, ontbijten, de deur achter je dichttrekken en reizen naar je werk) kan voor problemen zorgen. De reistijd van en naar je werk heeft namelijk ook een functie: het bereid je voor op een nieuwe werkdag en aan het eind van de dag kun je je werk afsluiten in bijv. de trein of de auto.
Werk je thuis dan is de scheiding tussen werk – en privé minder groot en kun je mentaal minder afstand nemen van je werk. Je zult deze grens zelf scherp moeten bewaken, om de rust- en herstel momenten na een werkdag te blijven waarborgen. Zo zou je er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om je werkdag te starten met een rondje fietsen en dit aan het einde van de dag te herhalen, om je werkdag af te sluiten.
Het laatste woord zal nog niet gesproken zijn over hybride werken. De ideale werksituatie is immers sterk afhankelijk per persoon. Ik ben benieuwd wat de toekomst brengt en hoe (of?) deze vorm van werken zich definitief weet te integreren in onze samenleving.
Ik ben benieuwd naar jouw standpunt over hybride werken, laat je reactie achter in de comment sectie hieronder.
Bron: Nu.nl