Doen waar je van houdt en houden van wat je doet
Door Anouk Van Dongen op 13-10-2022

Doen waar je van houdt en houden van wat je doet

“We moeten doen waar we van houden, zonder allerlei excuses te bedenken om dat niet te doen. Als we doen waar we van houden, doen we datgene wat voor ons op het diepste niveau volledig authentiek voelt”.  

Dit is een memorabele uitspraak van Steve Jobs uit 2006. Jobs zei dat hij een enorme drang voelde om zijn uitvindingen en vernieuwende ideeën verder te onderzoeken en dat het hem niet om het geld ging. Het ging hem erom dat hij deed wat hij moest doen. 

“Doen waar je van houdt en houden van wat je doet.”

Wanneer ik deze zin lees dan raakt deze zin mij op zoveel vlakken. Zo sta ik namelijk in het leven. Als gevolg van vele gevolgde cursussen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, resoneert deze uitspraak bij mij heel diep. Omdat de waarheid achter deze zin zo veelzeggend is. Gezien mijn beroepskeuze zal ik dit onderwerp vanuit loopbaanperspectief verder toelichten. 

Energie vragers en energie gevers 

Wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging is voor mij de belangrijkste vraag;
Waar word je blij van? Direct gevolgd door weten wat je energie gevers en energie vragers zijn. 

Welke aspecten van je baan geven je energie? Is dit klantcontact, een salespitch, de techniek van je product, het coachen van mensen tot samen resultaten behalen?  You name it. Mijn advies is om vanuit dit vertrekpunt op zoek te gaan naar een nieuwe baanFocus je op je energiegevers, op de positieve aspecten van een functie. 

Wanneer je namelijk zoek gaat naar een nieuwe baan omdat je af wilt van je ‘energie vragers’ dan richt je je dus automatisch op het negatieve. “Where attention goes, energy flows” is een gevleugelde uitspraak maar slaat de spijker wel op zijn kop. Wanneer je de focus legt op dingen die niet goed gaan, dan trek je daar automatisch meer van aan. 

Streef plezier na

Een tip die je kunt toepassen in je huidige werk: probeer plezier te hebben. Want plezier trekt nog meer plezier aan. Handel je vanuit plezier en heb je plezier in jouw werk dan trek je nog meer plezier aan. Bijvoorbeeld een nog leukere baan. Probeer het maar eens. 

Dit zal ongetwijfeld af en toe lastig zijn als er aspecten zijn die je graag wilt veranderen in je huidige baan. Benoem deze aspecten gerust, maar laat ze vervolgens voor wat ze zijn. 

Dankbaarheid

Naast plezier kan ‘dankbaarheid’  het sleutelwoord zijn voor het aantrekken van een nieuwe, leukere baan. Dankbaar voor wat er allemaal goed gaat in je huidige werk en wat je er leuk aan vindt is een mooie eerste stap voor nieuwe mogelijkheden en kansen op het gebied van carrière en persoonlijke ontwikkeling. 

Onweerstaanbaar voor leidinggevenden

Doen waar je van houdt, waar je opgaat in de flow, geeft je energie. 

Dit gun ik je van harte. Er zijn een aantal wetmatigheden in het leven en op basis daarvan geef ik dit advies. Onderzoek wat je leuk vindt, richt daar je aandacht op, heb plezier, voel dankbaarheid en the rest will follow. Door deze tips toe te passen zal je een positieve energie gaan uitstralen die een toekomstig leidinggevende onweerstaanbaar gaat vinden.

Heb je behoefte aan meer informatie hierover of zou je graag eens willen sparren over wat jou nou echt energie geeft? Neem dan geheel vrijblijvend contact met mij op.