Werkgeluk: waarom is dit zo belangrijk en hoe creëer je het?
Door Anouk Van Dongen op 13-10-2022

Werkgeluk: waarom is dit zo belangrijk en hoe creëer je het?

Naar aanleiding van het artikel over Hybride werken: de toekomst? wil ik deze week het onderwerp ‘werkgeluk’ verder uitdiepen. Want hybride werken brengt ook een nieuwe visie op werkgeluk mee. 

Werkgeluk is een onderwerp waar ik mij heel sterk mee verbonden voel. Niet voor niets is mijn slogan: “Vind een baan die bij je past en je hoeft nooit meer een dag in je leven te werken”. 

Maar hoe ziet werkgeluk eruit als je ineens 3 dagen thuiswerkt in plaats van op kantoor? 

Verhoudingen met collega’s, partners en klanten worden anders en de binding met het bedrijf of organisatie waar je voor werkt misschien ook wel. Hoe kun je je werkgeluk behouden, of terugvinden, als je vaker thuiswerkt? 

De 5 pijlers van werkgeluk

Er zijn 5 pijlers van werkgeluk die je als leidraad kunt nemen. Werkgeluk begint bij jezelf. Als jij niet weet wat je nodig hebt, hoe jij het beste presteert en wanneer je het meest gelukkig bent, dan weten je werkgever en collega’s dat ook niet. Werkgeluk is dan ook sterk persoonsgebonden en niet alle pijlers zijn voor iedereen even belangrijk. 

  1. Persoonlijk contact: zeker nu thuis werken normaal is geworden, kun je je afvragen hoe belangrijk persoonlijk contact met collega’s voor jou is. En ook: hoe kun je de connecties met collega’s behouden wanneer je vanuit huis werkt?
  2. Waardering: als werknemer en collega wil je gewaardeerd worden, dit draagt ook bij aan je werkgeluk. Hoe ziet waardering eruit voor jou en heeft die waardering dezelfde waarde voor je via een scherm als wanneer je ‘live’ contact hebt met je collega’s?
  3. Vrijheid: de vrijheid om je werk op jouw manier te kunnen doen, wanneer jij op je best bent. Met thuiswerken heb je de luxe om dit (grotendeels) zelf te bepalen. Zo kun je vroeg beginnen en eerder stoppen om te sporten, of juist rustig aan doen s’ochtends en wat later doorwerken in de avond. Ga na wanneer jij op je best bent en richt daar je werkdag op in.
  4.  Zingeving: connectie met het grotere doel van het bedrijf of organisatie waar je voor werkt. Hoe kun je deze behouden, of weer herstellen?
  5. Persoonlijke ontwikkeling: blijven groeien en ontwikkelen als mens is onlosmakelijk verbonden met werkgeluk. Hoe kun je toch van kansen profiteren op de werkvloer die bijdragen aan jouw persoonlijke ontwikkeling, als je niet meer alle dagen op kantoor werkt? 

Welke pijler(s) is / zijn voor jou belangrijk en hoe zou jij deze terug kunnen laten komen in je werkweek? 

Wil jij ook (meer) werkgeluk ervaren maar weet je niet (meer) waar je gelukkig van wordt? En kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? Schakel dan Van Dongen Connect Recruitment & Coaching in: met behulp van professionele loopbaancoaching gaan we samen op zoek. Dat kan o.a. door het voeren van open gesprekken en het uitvoeren van opdrachten. Deze opdrachten helpen je weer om een stukje dichterbij jouw eigen wensen en verlangens te komen.

Voor mij voelt mijn werk niet meer als werk en ik hoop voor jou binnenkort ook niet meer! Neem vrijblijvend contact met mij op.