<strong data-lazy-src=
Door Anouk Van Dongen op 18-01-2023

Nieuwjaarsdoelen: zo bereik je ze daadwerkelijk!

Tussen kerst en oud en nieuw is het voor mij altijd tijd voor reflectie. Hoe is het afgelopen jaar verlopen en belangrijker: ben ik daar tevreden mee?

Vervolgens ga ik vooruitkijken naar een nieuw jaar: waar wil ik verder mee en waar neem ik afscheid van?

Al jaren stel ik doelen voor mijzelf en weet ik ze ook bijna allemaal te behalen. Hoe ik dat doe en wat de valkuilen zijn bij het stellen en behalen van nieuwjaarsdoelen, deel ik in dit blogartikel met je. 

Nieuw jaar, nieuwe kansen. 

Iedereen heeft aan het begin van het jaar goede voornemens; op het gebied van werk of privé. Een nieuw, fris jaar dat aan je voeten ligt en alles lijkt mogelijk, tijd om eens te reflecteren en vooruit te blikken!

Toch zijn er maar weinig mensen die hun goede voornemens ook daadwerkelijk behalen. Wist je dat 80% van de mensen in de tweede week van februari (na zo’n 6 weken) zijn of haar goede voornemens al aan de wilgen heeft gehangen? 

Mijn ervaring is dat doelen vaak worden opgesteld zonder een bijbehorend actieplan. En dat is zonde, want door acties te koppelen aan je doelen is de kans zoveel groter dat je doelen ook werkelijkheid gaan worden. 

Extra tip: door je doelen uit te schrijven met de hand blijft het beter beklijven en neemt de kans met 42% toe dat je je doelen ook daadwerkelijk gaat behalen!

Mijn stappenplan voor het stellen van realistische doelen: 

  1. Schrijf op wat je wilt bereiken en ook waarom (zo voorkom je dat je doelen overneemt die te generiek zijn).
  2. Bepaal wanneer je je doelen wilt bereiken.
  3. Deel je doelen op in subdoelen. Hierdoor voorkom je dat je doel als één grote ijsberg aanvoelt waar je continue tegenaan hikt.

Voorbeeld doel: 

“Een nieuwe baan waarbij ik minder hoef te werken en meer ga verdienen”.

Waarom:

“Zodat ik dan meer bij mijn gezin kan zijn zonder dat dit financiële gevolgen heeft”.

Subdoelen:

  • Uitzoeken welke banen bij mij passen 
  • Uitzoeken hoeveel ervaring ik heb en welk salaris ik kan vragen / of over kan onderhandelen
  • Actief zoeken naar banen en solliciteren

Manifesteren en de wet van de aantrekkingskracht.

Als je mij al wat langer volgt weet je dat ik manifesteren al langere tijd toepas, om mijn doelen te behalen. Onlangs ging ik hierover in gesprek met mijn business coach, Marilyn Bartman.

Bekijk hier de live terug of luister naar de podcast.

De kracht van positieve gedachten is heel groot. Als je je focust op je doel en je bent er van overtuigd dat je dit doel gaat behalen, dan zul je zien dat er kansen en mogelijkheden op je pad komen die bijdragen aan het behalen van je doelen.

De kracht van visualisatie.

Een van de onderdelen van manifesteren die ik zelf toepas, naast positieve gedachten, is de kracht van visualisatie.

Als je het gevoel dat je ervaart wanneer je je doel(en) behaalt al kunt oproepen in beelden en geuren,  (dus voordat je ze hebt bereikt) en je kunt dit elke dag, of een paar keer per week, herhalen, dan zul je zien dat de acties die je hebt opgesteld, je makkelijker afgaan. 

Je brein leert namelijk door herhaling. Dus als je, voordat je je doelen hebt behaald, al hebt bedacht dat je het gaat halen, in geuren en kleuren, dan bereid je je brein als het ware voor het moment dat je je doel(en) hebt bereikt. 

Ik ben versus ik wil

Een andere tip is om je doelen op te schrijven, alsof je ze al hebt behaald. Ik plaats van: “ik wil”, schrijf je op: “Ik heb of Ik ben”. Ook hiermee trick je je brein als het ware, net zoals bij visualisatie. 

Het klinkt misschien abracadabra als je dit voor het eerste hoort, maar geloof mij, het werkt!
Probeer het eens uit door te beginnen met 1 doel en dit uit te werken aan de hand van manifesteren en de wet van de aantrekkingskracht.

Kort samengevat:

  • Schrijf je doelen uit (met de hand) alsof je ze al hebt behaald.
  • Focus op de kracht van positieve gedachten rondom jouw doel.
  • Visualisatie (maak bijv. een vision board op papier of Pinterest).

Heb je vragen over het stellen en behalen van doelen? Of denk je dat ik jou kan helpen bij het realiseren van jouw doelen (op het gebied van carrière?). Neem dan gerust contact op met mij.