Zet je jezelf neer als expert: ga aan de slag met personal branding op Linkedin!
Door Anouk Van Dongen op 18-10-2022

Zet je jezelf neer als expert: ga aan de slag met personal branding op Linkedin!

N.a.v. het artikel “Durf andersom te denken” wil ik verder toelichten hoe je je als kandidaat kunt profileren waardoor (toekomstige) werkgevers meteen kunnen zien wat jij nu te bieden hebt. 

Personal branding

Personal branding, een echt buzz woord, maar wat houdt dat nou in? En is het ook voor jou relevant? Met personal branding zet je jezelf neer als een merk. Het gaat over wat jou uniek maakt en het laat je kwaliteiten, passies en ambities zien. Daarmee creëer je een band met bijv. klanten of (toekomstige) werkgevers zodat je een persoonlijke connectie met ze kunt aangaan. En dit kan leuke, interessante samenwerkingen opleveren. 

Mensen doen zaken met mensen

Want, hoe groot of klein een bedrijf ook is: mensen doen graag zaken met mensen. Ze willen dus weten wie jij bent en andersom wil jij dat natuurlijk ook. Hoewel bedrijven in het huidige arbeidslandschap met moeite aan werknemers kunnen komen, is dit geen reden om jezelf niet als merk op de kaart te zetten. Het is een investering voor de lange termijn. 

Laat je expertise zien

Als je mij volgt op Linkedin weet je dat ik mijzelf als merk neerzet. Ik heb immers een eigen bedrijf en moet zelf aan nieuwe klanten zien te komen. Dit doe ik op twee manieren: ik plaats zelf content (vacatures, video’s, blogartikelen of polls) en ik reageer op content van anderen personen in mijn netwerk.

Door het delen van mijn kennis en expertise kunnen bedrijven die op zoek zijn naar, in mijn geval, een recruiter, snel zien wat voor vlees ze in de kuip hebben. En andersom geldt dit ook voor de vacatures waar ik geschikte kandidaten voor zoek. Op het moment dat je regelmatig actief bent en duidelijk aangeeft waar jouw expertise ligt, kan ik gemakkelijk inschatten of je een interessante kandidaat bent.

Iedereen heeft een interessant verhaal

interessant denk je nu misschien, maar ik heb niks te vertellen? Ik ben er heilig van overtuigd dat iedereen een interessant verhaal heeft, ook jij dus. Hoe kun je dit gaan delen en aan je personal brand gaan werken?

  • Schrijf blogartikelen over een onderwerp waar jij een expert in bent of waar je je mee bezig houdt.
  • Stel vragen en ga in gesprek met je huidige netwerk (dat geeft vaak ook weer inspiratie voor het schrijven van nieuwe content).
  • Nodig mensen uit om lid te worden van je netwerk als je denkt dat ze echt van toegevoegde waarde zijn (onthoud: kwaliteit over kwantiteit).
  • Heb je een podcast, YT kanaal of een website? Dan kun je die content natuurlijk ook gemakkelijk delen op Linkedin, mits het relevant blijft natuurlijk. Ook hier weer geldt: kwaliteit over kwantiteit. 

Algemene tips

  • Zorg voor een duidelijke en professionele foto.
  • Geef je vakgebied, huidige functie, interesses en andere, relevante, vaardigheden op.
  • Laat het weten als je momenteel op zoek bent naar een nieuwe baan (dit wordt tegenwoordig getoond door middel van een sticker op je profielfoto).
  • Wees actief. Zie hierboven.
  • Geef en ontvang aanbevelingen. Aanbevelingen zijn reviews van en over jou. Als je bijv. een nieuwe baan hebt kunnen oud-collega’s een aanbeveling schrijven over hoe ze de samenwerking met jou hebben ervaren. Doe dit ook andersom, aanbevelingen kunnen net het verschil maken, voor iedereen!

Heb je nog vragen over personal branding op Linkedin? Je mag mij altijd een bericht sturen: anouk@vandongenconnectrecruitment.nl Ik kan je altijd een paar goede fotografen aanbevelen of je wat huiswerk meegeven om je profiel op te pimpen.